Hírek

October 25, 2022

Melyik játékot érdemesebb játszani: Blackjacket vagy Spanish 21-et?

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherSamuel AdeoyeResearcher

Kétségtelenül csábító olyan online kaszinójátékot játszani, amely bizonyos szintű kontrollt biztosít a játékosoknak a végeredmény felett. Kiváló példa erre a Blackjack, ahol a játékosok egy optimális stratégiával csökkenthetik a házelőnyt 50% alá. 

Melyik játékot érdemesebb játszani: Blackjacket vagy Spanish 21-et?

De a Blackjacknek is van unokatestvére, a Spanish 21, amely egyes játékosok szerint jobb esélyeket kínál. Ez igaz? Miután elolvasta ezt a bejegyzést, tisztábban látja a Blackjack vs Spanish 21 összehasonlítását, és azt, hogy melyik játékot érdemes játszani.

Mi az a Blackjack?

Mielőtt mélyebbre merülne, fontos feltételezni, hogy még nem játszott ezekkel a játékokkal. Ennek ellenére a Blackjack egy klasszikus kártyajáték, amely alapvető pillére a legjobb új online kaszinók. Egy szabványos blackjack asztalon 2-7 játékos fér el, akik az osztó ellen versenyeznek. 

Nak nek elkezd játszani a blackjacket, tegyen fogadást, majd a krupié két képpel felfelé fordított lapot oszt ki Önnek. Vegye figyelembe, hogy a felfordított kártyákat csak a címzett láthatja. A kártyák megszerzése után az osztó kap egy képpel felfelé és egy másik képpel lefelé fordított kártyát vagy az egész kártyát. Az osztó nem húz második lapot a zárt lap nélküli játékokban, amíg a játékosok be nem fejezik a leosztásukat. 

A játék célja egyszerű; hozzon létre egy olyan leosztást, amely üti az osztó kezét, de nem haladja meg a 21-et. A játékosok választhatnak, hogy vesznek-e még egy lapot (ütnek), kártya nélkül fejezik be a kört (stand), vagy megduplázzák tétüket és kapnak még egy lapot (duplázás). A játékosok két részre oszthatják az azonos értékű lapokkal rendelkező kezüket, vagy feladhatják tétüket és kiléphetnek a játékból. 

Mi az a spanyol 21?

Az 1995-ben bemutatott Spanish 21 egy blackjack változat, amelyet a Masque Publishing nevű coloradói cég hozott létre és birtokol. Ausztráliában és Malajziában ezt a játékot Pontoonnak vagy spanyol blackjacknek hívják. A hagyományos blackjack játékhoz hasonlóan a krupié spanyol 21-es lapot kap. Emellett az osztó állhat 17-nél vagy 16-nál, az online kaszinó webhelyétől függően. 

Addig is a cél továbbra is az osztó keze megverése, anélkül, hogy tönkremenne. A természetes blackjack vagy az első két lapból összesen 21 leosztás mindig megnyeri a játékot. A hasonlóságok ezzel nem érnek véget. A spanyol blackjack olyan tipikus blackjack-mozdulatokat tesz lehetővé, mint az ütés, a felosztás, az állás és a duplázás. Nézze, ez semmiben sem különbözik a szokásos blackjack játéktól.

Mi a különbség a Spanish 21 és a Blackjack között?

Eddig a pillanatig lehetséges, hogy ez a két kártyajáték sok tekintetben hasonló. Szóval, mi teszi őket annyira különbözővé, de mégis hasonlóvá? Íme a részletes összehasonlítások:

A spanyol 21-nek kedvező szabályai vannak

A tapasztalt online blackjack játékosok tudják, hogy bizonyos szabályok kedvezőbbé tehetik a játékot. Például egyes blackjack-játékok 6,5 helyett 3:5-ös fizetési asztalokkal is készülhetnek. Ezen túlmenően, egyes blackjack játékok lehetővé teszik a játékosoknak, hogy minden alkalommal újra ászt osztjanak, amikor két ászt kapnak. Nem kell rakétatudomány ahhoz, hogy tudjuk, az újraosztás megváltoztatja a játékot. 

A Spanish 21 számos olyan szabályt tartalmaz, amelyeket a játékosok kihasználhatnak a házelőny drasztikus csökkentésére. Ne feledje, hogy ezek a szabályok az új online kaszinóoldalakon eltérőek lehetnek. Tehát ne a kaszinót hibáztasd, ha nem találod a megszokott spanyol 21 szabályt. Az alábbiakban bemutatunk néhány spanyol 21 szabályt, amelyek kiváló választássá teszik a játékot a blackjack helyett:

1. szabály: "Késői feladás"

Sok blackjack játék lehetővé teszi a játékosoknak, hogy feladják és elveszítsék tétük 50%-át. De az átadás feltételei a fontosak. A spanyol 21-ben a játékosok a játék végén megadhatják magukat. Egyszerűen fogalmazva, a játékosok feladhatják a játékot, miután az osztó megnézte, van-e blackjackjük. Ez előnyösebb, mintha a kör korábban adná fel magát, mielőtt az osztó dönt. 

De van egy fogás a „késői beadás” szabályában. Ha az osztó kezében blackjack van, a játékosok nem adhatják fel, mert automatikusan elveszítik a játékot. Tapasztalt blackjack játékosok szerint a késői feladás 0,10%-kal csökkentheti a ház előnyét. Bár papíron kicsinek tűnik az előny, lehet, hogy ez kell a játék megnyeréséhez. 

2. szabály: Duplázás a felosztás után

A tapasztalt blackjack-játékosoknak bizonyára találkoztak a DDAS (Double Down After Split) szabállyal. Szó szerint azt jelenti, hogy a játékosok egy ászpárt két kézre oszthatnak, és duplázhatnak egy további kártyáért. Cserébe a játékosnak most két egyedülálló lehetősége van arra, hogy eltalálja a blackjacket, és megszerezze a 3:2-es nyereményt. 

A felosztás utáni duplázás elengedhetetlen arzenál egy blackjack játékos számára mert több mint 0,13%-kal csökkentheti a ház előnyét. Ez jelentős árrés, különösen egy olyan játékban, ahol a játékosok optimális stratégiát alkalmaznak a nullszaldósításhoz. Ne feledje, hogy olyan párokat is feloszthat, mint a 2s, 3s, 4s és 6s. 

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Spanish 21 lehetővé teszi a játékosok számára, hogy újra ászokat oszthassanak. A hagyományos online blackjack játékokban a játékosok csak ászokat oszthatnak, de nem oszthatnak újra egy újabb ász kártya megszerzése után. Ez jelentős plusz a játékos részéről.

3. szabály: Bármilyen kártya duplája

A duplázás az egyik oka annak, hogy a Blackjack a kaszinó egyik legjobb házelőnyét adja. Ám egy tipikus forgatókönyv szerint a játékosok csak az első két lapon dupláznak. Másrészt a spanyol 21 azt az előnyt kínálja a játékosoknak, hogy tetszőleges számú lap után duplázzanak. 

Íme egy példa: az első két lapod egy 5-ös és 2-es, így a kemény összesen 7-et kapsz. Mivel ez nem jó forgatókönyv, húzol egy másik lapot, amely történetesen 5-ös, így a kemény összeg 11-re emelkedik. Spanyol 21-ben duplázhat úgy, hogy egy másik, a kezdeti tétével megegyező tétet tesz. Így duplája lesz a játékban, miközben jó esélye van a kéz megnyerésére. 

4. szabály: Bármelyik 21 nyer spanyol 21-ben

A játékosok döntetlenek vagy lökések az osztóval a szokásos blackjack játékokban, ha mindkét kezében összesen 21 van. De spanyol nyelven minden játékos, akinek összesen 21, automatikusan megnyeri a kört. És igen, ez a helyzet, ha a kereskedőnek 21-e van, hacsak nem természetes. Ha már a természeteseknél tartunk, a játékos akkor nyeri meg a kört, ha mindkét kezében természetes 21 van. 

5. szabály: Bónusz kifizetések

Végül a Spanish 21 több bónusz kifizetést is tartalmaz különböző 21-es leosztásokhoz. Ilyen kifizetések a következők: 

  • 3:2 21-es ötlapos leosztás esetén.
  • 2:1 21-es hatlapos leosztásért.
  • 3:1 21-es hétlapos leosztásért.
  • 3:2 7-7-7 vagy 8-7-6 leosztás esetén. Ha a kezek megfelelőek, 2:1-es nyereményt kap.

A spanyol 21-es pakli 10-esek nélkül

Ez egy másik óriási különbség az online blackjack és a spanyol 21 között. A hagyományos blackjackben a lapokat 52 lapos pakliból osztják ki. De a spanyol 21 ezt a számot 48-ra csökkenti, miután eltávolított négy 10-est a hat-nyolc kártyapakliból.

Tehát jó vagy rossz 10 pontos lapok nélkül játszani? Nem kell matematikaprofesszor ahhoz, hogy megmondja, hogy egy 10 pontos lapokkal és ászokkal rendelkező pakli gyorsan blackjacket hozhat. Minden blackjack játékban az ászok 1-nek vagy 11-nek számítanak, így ezek a pakli legrugalmasabb lapjai. Nos, ha kapsz egy ászt és egy 10 pontos lapot, az természetes. 

Ne játsszon Spanyol 21-gyel, ha az a cél, hogy 3:2-es nyereményt nyerjen. Kevesebb 10 másodperc a pakliban automatikusan csökkenti annak esélyét, hogy eltalál egy természetest. Szerencsére nem ez az egyetlen összehasonlítás a Blackjack és a Spanish 21 között.

Ház él összehasonlítása

A blackjack az egyik legalacsonyabb házelőnyök bármelyik online kaszinóban. Köztudott, hogy a játék matematikai előnye körülbelül 4,5%. Bár ez a csúcson van, a játékosok 0,50% alá csökkenthetik egy optimális stratégiával. Csak az olyan pókerváltozatok, mint a Deuces Wild és a Double Bonus javíthatják ezt a házelőnyt. 

Izgalmas módon a Spanish 21 még a hagyományos Blackjack játékoknál is jobb előnyt kínál. A fent tárgyalt játékosbarát szabályokkal és egy jól kidolgozott stratégiával a játékosok 0,40% körülire csökkenthetik a házelőnyt. Ez azt jelenti, hogy minden megtett 100 dollár után a maximum 40 centet veszíthet, ha a kéz nyer.

De fogd meg a lovaidat. A kaszinónak még mindig van előnye, még ha 0,40%-os is. Ez a házelőny végül utoléri játékát több ezer fogadás után. Valószínűleg 5%-os vagy 4%-os arányban fog játszani, köszönhetően az asztalon elkövetett hibás számításoknak. Tehát éles játékosnak kell lenned ahhoz, hogy élvezd a maximális 0,40%-os rátát. Az is tanácsos, hogy a játék elején agresszíven játssz, és a játék előtt állj ki. 

Spanyol 21 tipp és stratégia

Mivel a spanyol 21 pakliban nincs 10 értékű kártya, nagyon fontos megtanulni, mikor mit kell csinálni a játékban. Tehát ez a rész végigvezet néhány spanyol 21 stratégián, amellyel a ház előnyét 0,40% alá lehet csökkenteni.

1. stratégia: Használjon stratégiai diagramot

Ez egy alapvető blackjack stratégia, ha túl akarod élni a spanyol 21 játékot. A játékosok döntéseinek száma ebben a kártyajátékban elsöprő lehet, különösen zöld kéz esetén. A szokásos blackjack játékosok számára még rosszabb is a helyzet, mert a hagyományos stratégiai kocsi semmit sem változtat a spanyol 21-en. 

Az alábbiakban bemutatunk néhány stratégiai diagram különbséget a spanyol 21 és a blackjack között:

  • 1. példa: Ha az osztó felfelé ívelt lapja 5, és Önnek 9-e van, üssön spanyolul 21-et, és duplázzon Blackjackben.
  • 2. példa: Ha az osztó felfelé ívelt lapja 3, és két 6-osod van, üss spanyolul 21-et, és oszd el a Blackjackben.
  • 3. példa: Ha az osztó felfelé ívelt kártyája 7, Önnek pedig puha 17-e van, álljon fel spanyolul 21, és üssön a hagyományos online blackjackben. 
  • 4. példa: Ha az osztó felfelé ívelt lapja 7, és neked 4 vagy több van, üss spanyolul 21-et, és duplázz le Blackjackben.

Ebben a két játékban sok lehetséges helyzet különböző lépéseket igényelhet. Tehát keressen egy megfelelő spanyol 21 stratégiai diagramot a forgatókönyvek elsajátításához. Csak keresse meg a Google "Spanish 21 stratégiai diagramját", és több lehetőséget is kap. 

2. stratégia: Tanulj meg kemény/lágy összjátékokat játszani

A hagyományos blackjack-játékokhoz hasonlóan, a kemény és lágy összegű játék megtanulása a javadra döntheti a spanyol 21-es szorzót. Például mindig üss, ha 13-as vagy 14-es lágy összértéked van. 15-től 18-ig, a krupié pedig 4-es, 5-ös vagy 6-os. Végül pedig mindig álljon fel, ha lágy 19-es vagy magasabb.

Ami a kemény összesítést illeti, duplázza le a kemény 9 összeget, ha az osztónak 6-a van. A kemény 10-et vagy 11-et is megduplázhatja, ha a krupiénak 2-7 vagy 2-8-a van. Közben üss meg egy kemény 12-t, és állj a kemény 13-tól a kemény 15-ig. És add meg az osztó ásza ellen a kemény 16-os és 17-esnél. Mindezek a lépések ismét a spanyol 21-es stratégiai táblázatra utalnak. 

3. stratégia: Keress egy játékot a legjobb szabályokkal

Az egyik legfontosabb tipp az online szerencsejátékokhoz, hogy kiássuk a legjobb játékokat, legyen szó blackjackről, rulettről, nyerőgépekről és egyéb játékokról. A helyzet az, hogy a kaszinók és a játékfejlesztők eltérő szabályokat alkalmazhatnak a spanyol 21-ben. 

A legjobb spanyol 21-es szabály, amelyet figyelembe kell venni, ha a kereskedő a soft 17-en áll. Ha így tesz, a házelőny automatikusan 0,20%-kal csökken. Ha a játékszabályok arra kényszerítik az osztót, hogy lágy 17-et találjon, akkor a duplázással nem lehet illegálisan csökkenteni a házelőnyt 0,76%-kal. 

Végső szavak

Eddig a pontig biztosan már eldöntötte, hogy a Spanyol 21 és a Blackjack online játékot választja. A Spanish 21 a legjobb játék a játékosbarát szabályok és a házelőny szempontjából. 

A 0,10%-os házelőny-különbség azonban nem biztos, hogy néhány játékost oldalváltásra késztet. Ráadásul a paklikban nincs 10 értékű lap, ami csökkenti a természetes eltalálás esélyét. De ennek pótlására a Spanyol 21 bónuszokat fizet különböző leosztásokért. Megpróbál!

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

A CogniPlay új korszakot mutat be az online nyereményjátékok és a közösségi játékplatformok terén
2024-05-16

A CogniPlay új korszakot mutat be az online nyereményjátékok és a közösségi játékplatformok terén

Hírek