Hírek

February 9, 2023

Szerencsejáték új kaszinókban és pszichológiai jólét

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherSamuel AdeoyeResearcher

A szerencsejáték és a pszichológia időtlen idők óta ellenséges kapcsolatban áll egymással. A legtöbb, a szerencsejátékkal kapcsolatos pszichológia területén végzett tanulmány a szerencsejáték egyéni és társadalmi szintű negatív hatásaira összpontosít. 

Szerencsejáték új kaszinókban és pszichológiai jólét

Ez nem indokolatlan, hiszen a szerencsejáték-függőség és a szerencsejáték egyéb felelőtlen formái karriereket, kapcsolatokat, családokat és egyéneket tettek tönkre. A felelősségteljes szerencsejátéknak azonban – amelyet a játékosok többsége gyakorol – számos pozitív pszichológiai hatása van. A cikkben tárgyalt összes hatást tudományos tanulmányok támasztják alá. 

Tehát milyen előnyökkel jár az ember, ha időnként betér egy új kaszinóba?

Boldogság egy szórakoztató hobbiból

A legtöbb ember, különösen azok, akik nem vesznek részt szerencsejátékkal, a pénzt tekintik a kaszinójátékosok fő motivációjának. A csábítás, hogy dúsíts, ugyancsak közrejátszik, de a legtöbb ember számára az alkalmi szerencsejáték szórakoztató tevékenység. Ez egy hobbi.

A pszichológia már régóta megállapította a hobbi pozitív egészségügyi előnyeit. 2010-ben a tanulmányt adtak ki a Dél-Illinoisi Egyetem kutatói kimutatta, hogy azok az idősek otthonában élők, akik alkalmanként szerencsejátékkal foglalkoztak, sokkal boldogabbak voltak, mint azok, akik nem. Ez azért van, mert a szerencsejáték lehetőséget adott számukra, hogy olyan szórakoztató tevékenységben vegyenek részt, amelyet élveztek.

Szocializáció

A szerencsejáték társadalmi tevékenység mind a szárazföldi, mind a új online kaszinók. A magány az egyik legnagyobb mértékben hozzájárul a mentális egészségi állapotokhoz, például a depresszióhoz és az általános boldogtalansághoz. 

Amikor az emberek szerencsejátékot játszanak, nem csak a kaszinóba mennek, és a játékaikra összpontosítanak. Lehetőséget kapnak új emberek megismerésére, különösen a asztali játékok, mint a póker és blackjack. Az online kaszinók csevegőszobákkal és az utóbbi években valós idejű streameléssel is bevonták ezt a társadalmi szempontot az élő kereskedőkkel. 

Az olyan online tereken, mint az üzenőfalak és a közösségi média csoportok, amelyekkel a játékosok kapcsolatba léphetnek, a szerencsejáték hatalmas közösségi lökést adhat a játékosoknak.

Leköti az elmét

Néhány kaszinó játék mint például a nyerőgépek és a rulett tisztán szerencsealapúak – nagyon kevés készség (ha van ilyen) határozza meg, hogy az ember nyer-e vagy veszít. 

Más játékok, például a póker és a blackjack azonban intellektuálisan foglalkoztatják a játékosokat. Ügyességre és stratégiára van szükség, valamint arra, hogy tanulni tudjon az egyén korábbi játéktapasztalataiból, legyen az pozitív vagy negatív.

Még szerencsealapú játékok, mint például a rulett segítik a játékosokat megfigyelőkészségeik és szem-kéz koordinációjuk fejlesztésében. Számos tanulmány kimutatta, hogy az agy rendszeres intellektuális tevékenysége hatékony az olyan neurodegeneratív állapotok megelőzésében, mint az Alzheimer-kór.

A kulcsszó a mértékletesség

Mielőtt valaki elragadtatná ezeket a lehetséges pszichológiai előnyöket, fontos megjegyezni egy kulcsszót: a mértékletességet. 

Megvan az oka annak, hogy a pszichológiai kiadványok és általában a média gyakran negatív színben tekintenek a szerencsejátékra. Ha a szerencsejáték problémává vagy függőséggé válik, akkor annak ártalmai messze meghaladják az előnyöket.

Sokan vannak erőforrások, amelyek segítik a játékosokat a felelősségteljes játékban szárazföldi és online kaszinókban. Még a leghétköznapibb játékosoknak is érdemes időnként ellenőrizniük ezeket az útmutatókat.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

A CogniPlay új korszakot mutat be az online nyereményjátékok és a közösségi játékplatformok terén
2024-05-16

A CogniPlay új korszakot mutat be az online nyereményjátékok és a közösségi játékplatformok terén

Hírek