Útmutatók

March 7, 2023

Hogyan befolyásolja a matematika a szerencsejáték-eredményeket az új kaszinóoldalakon

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherSamuel AdeoyeResearcher

A szerencsejáték ősi időtöltés, amely évszázadok óta létezik. De idővel a szerencsejáték szakmává vált néhány játékos számára. Noha a modern kaszinójátékosok könyöröghetnek, hogy eltérjenek egymástól, a szerencsejáték kimenetelét régóta a szerencsével társítják. Az olyan játékok, mint a póker, a blackjack, a rulett és még a nyerőgépek is, megkövetelik a szerencsejáték-matematika mély megértését. Tehát ez a blogbejegyzés a szerencsejáték mögött meghúzódó matematikát és azt mutatja be, hogy ez hogyan befolyásolja az általános játékmenetet. 

Hogyan befolyásolja a matematika a szerencsejáték-eredményeket az új kaszinóoldalakon

A valószínűségek és az esélyek megértése a szerencsejátékban

A szerencsejáték egyik legfontosabb szempontja a kimenetelek valószínűségének és esélyeinek megértése. A valószínűség annak a valószínűsége, hogy egy adott szerencsejáték-eredmény bekövetkezik. Általában százalékban fejezik ki, ahol a 100% azt jelenti, hogy bizonyos, a 0% pedig azt, hogy lehetetlen. Másrészt az esélyeket arányként fejezzük ki.

Például, ha egy érmefeldobásnak fele az esélye, hogy fejek landolnak, ennek a valószínűsége 50%. Ez azt jelenti, hogy az érmével feldobható leszállófejek oddsa vagy EV (várható érték) 1:1. Ezt egyenletes pénzes kifizetésnek nevezik a legjobb új online kaszinók, ahol 1 dolláros tét hasonló összeget eredményez. Vegye figyelembe, hogy az érmefeldobás esélye is 1:1.

Fontolja meg a kaszinó fogadásokat, mint például a piros/fekete és a páratlan/páros az online rulettben.

  • Annak a valószínűsége, hogy a rulettlabda egy piros/fekete vagy páratlan/páratlan számon áll meg az európai keréken 48,60%, az amerikai változatnál pedig 47,40%. 
  • Ez a kis különbség az amerikai kerék további 00 zsebének köszönhető. Akárhogy is, ezek a fogadások 1:1 arányban fizetnek mindkét keréken. 
  • Annak a valószínűsége, hogy egy bizonyos számot eltalálnak az európai és amerikai kerekeken, meglehetősen alacsony, 2,70%, illetve 2,60%.

Matematika a ház széle mögött

A ház széle egy szükséges rossz, amellyel a játékosoknak együtt kell élniük slot játék, asztali játékok vagy élő kaszinó játékok. Általában százalékban van megadva, és azt a csökkentést jelenti, amelyet a kaszinó minden játékos tétéből kivet. A pénznyerő automatákban a ház élét úgy számítják ki, hogy kivonják a RTP (vissza a lejátszóhoz) 100%-tól. Ez egy egyszerű matek óra!

Gondoljunk csak bele: az európai rulett játék előnye 2,70%, szemben az amerikai játék 5,26%-ával. Ahogy az várható volt, az amerikai változatnál magasabb az arány a további 00-as zsebek miatt. Ez azt jelenti, hogy az európai játékban 1 a 37-hez, az amerikai változatban pedig 1 a 38-hoz az esélye annak, hogy a játékosok megjósolják a helyes számot. 

Ne állj meg itt! Használja a ház élét az átlagos óránkénti veszteség kiszámításához. 

  • Tegyük fel, hogy egy játékos 500 kört játszik mindkét keréken, körönként 10 dollárért. Ez azt jelenti, hogy az európai rulett óránkénti átlagos vesztesége 135 dollár (2,70% x 500 kör x 10 dollár). 
  • Az amerikai változatban a várható veszteség óránként 263 dollár.

A játékosok ezt a matematikát felhasználhatják az ideális szerencsejáték-költségvetés kialakítására. 

Blackjack és póker stratégia kártyák

Nincs jobb hely a szerencsejáték-matematika fogalmának elmagyarázására, mint egy póker vagy blackjack asztalnál. Habár ezek az online kaszinó játékok kezdetben megfélemlítőek lehetnek, széles körben a legjobbnak tartják őket. A játékosok egy jól átgondolt stratégiával csökkenthetik a házelőnyt kedvező árakra. A házelőny akár negatív érték is lehet a Double Bonus Pokerben és a Double Double Bonus Pokerben. 

A blackjackben a játékosok alkalmazhatják a matematikát olyan helyzetekben, mint például, ha két ászlal osztanak el egy kezet, hogy két erős kezdőlapjuk legyen. A blackjack játékosok is duplázhatnak, ha kemény 9-esük van, és a krupié felfordított lapja 2-6. Természetesen a 17-es és afölötti dolgokon állni semmi gond, ha az osztónak 10 értékű lapja van. 

Mint a blackjack, a pókernek is sok olyan döntése van, amelyek tisztán matematikával járnak. Képzeld el, hogy egy 2-7-es öltönyből álló kezdőlapot kapsz a Texas Hold'emben. Ez a kombináció azt jelenti, hogy a játékos kevésbé valószínű, hogy erős kezet hoz létre még akkor is, ha 2-es vagy 7-es párral zár. Az összecsukás a legjobb logikai és matematikai döntés ilyen helyzetben. Több száz ilyen feltétel létezik a pókerben. 

Az új kaszinójátékokhoz megfelelő fogadási rendszerek felfedezése

Egy másik helyzet, amikor a matematika játékba lép a szerencsejátékban, a fogadási rendszerek. A játékosok különféle fogadási rendszereket használhatnak, hogy korlátozzák veszteségeiket a kaszinóban. Népszerű példa a Martingale rendszer, amelyet sok játékos használ blackjackben és rulettben. A rendszer azt tanácsolja a fogadóknak, hogy duplázzák meg fogadásukat veszteség után, hogy egyetlen győzelemmel megtérítsék a veszteségeket. 

Noha ez a rendszer rövid távon nyereséges lehet, hosszú távon nem ajánlott, mert növeli a költségvetés megsemmisítésének esélyét. Ha a játékos egymás után többször is veszít, akkor végül nyerni fog, és megtérül a vesztesége. De a többszörös vereség esélye nagyobb, mint a győzelem esélye, köszönhetően a házelőnynek. Tehát ez a rendszer főként páros fogadások esetén javasolt. 

A Fibonacci rendszer egy másik népszerű fogadási stratégia sok játékos körében. Ez a rendszer a 0-1-1-2-3-5-8-13-21-34-55-89 és több számmal rendelkező Fibonacci matematikai sorozaton alapul. Érdekes módon ez egy viszonylag egyszerű fogadási rendszer, mivel a fogadónak csak a számokat kell lecserélnie a fogadási tétjére. Vegye figyelembe, hogy a játékosok a következő számra lépnek a veszteség után. 

Pénzkezelés és szerencsejáték az új kaszinókban

A szerencsejátékban a pénzkezelést nem gyakorló játékosok kemény bukásra készülnek. A pénzkezelés egyszerűen a fogadás művészete olyan összeg felhasználásával, amelyet a játékos kényelmesen elveszít. Tehát, ha egy játékos heti fizetése 3000 dollár, akkor nyugodtan játszhat 400 vagy 500 dollárral. 

De nem ez az egyetlen matematika a szerencsejáték-pénzkezelésben. Ha egy játékosnak 500 dollárja van a hétvégén, akkor ez napi 250 dollárt jelent. Bármilyen egyszerűnek is hangzik ez a matematika, a legtöbb játékos nem veszi észre. A napi költségkereten kívül a játékosoknak szükségük lehet egy stop-loss limitre. Ez lehet 50%, 70% és több is. Tehát lehet, hogy ideje felmondani a napi egység 50%-ának elvesztése után. 

Fontos megjegyezni azt is, hogy a bankroll-kezelés tökéletes terepet biztosít a játékosoknak kedvenc fogadási rendszerük használatához. Ennek az az oka, hogy egyetlen konkrét fogadási rendszer sem csökkenti a házelőnyt akár egyetlen százalékkal is. Tehát használja őket átfogóbb bankroll kezelési tervként. 

Valóban számít a matematika a szerencsejátékban?

Ez a cikk néhány lehetséges helyzetet tárgyal, amelyek a szerencsejáték matematikájával kapcsolatosak. De vajon tényleg számít-e a matematika a legtöbb játékos számára az új online kaszinóknál? A helyzet az, hogy a legtöbb játékost egyszerűen nem érdekli, hogyan működik a matematika a szerencsejátékban. Csak felpörgetik a játékot, és a lehető legtöbb szórakozásban részesülnek. Végül is a játékosoknak nincs szükségük matematikára a kiváltáshoz a legendás Mega Moolah jackpot a Microgamingtól.

De a póker és a blackjack játékosok számára a matematika elengedhetetlen része a játéknak, ha gyakrabban akarnak nyerni. Ne feledje, hogy ezek a játékosok csak agyafúrt számításokkal tudják csökkenteni a házelőnyt és növelni várható értéküket. A matematika akkor is hasznos lesz, ha több téttel játszol, például craps és rulett. 

Mindent összevetve, a szerencsejátékok esélyeire és valószínűségeire gondolni, sok értelme van. Így a játékos megtanulhatja a legjobb videopóker- és blackjack-stratégiákat vagy a legjobb szorzókkal rendelkező játékgépeket. De ez mindig több a szerencsén, mint a matematikán.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

A CogniPlay új korszakot mutat be az online nyereményjátékok és a közösségi játékplatformok terén
2024-05-16

A CogniPlay új korszakot mutat be az online nyereményjátékok és a közösségi játékplatformok terén

Hírek